Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Луцьк

04.09.2023 10:25

Як оформити статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій?

64f5867e36255__o_1h4699luts5uqc01ltq17vhal51k.jpg

Діти, які постраждали внаслідок бойових дій, мають право на соціальний захист за Постановою КМУ № 268 від 5 квітня 2017 р. (зі змінами). Право на отримання статусу мають діти, які на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягли 18 років, тобто повноліття, а також у результаті цього зазнали:

✔️поранення, контузії, каліцтва;

✔️психологічного насильства;

✔️фізичного, сексуального насильства;

✔️були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

✔️незаконно утримувалися, зокрема в полоні.

Статус надається органом опіки та піклування за зареєстрованим місцем проживання чи перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, якщо місце перебування дитини не задеклароване або задеклароване на території, на якій велися бойові дії або тимчасово окупованій Російською Федерацією.

У Луцькій міській територіальній громаді діти, які підлягаються цій категорії, можуть подати документи для отримання статусу постраждалих внаслідок воєнних дій у ЦНАП міста Луцька.

Якщо дитина не досягла 14 років, заяву за неї подають батьки, найближчі родичі чи опікуни. Після 14 років дитина має право звертатися по присвоєння статусу самостійно.

Пакет документів на статус дитини, що постраждала від воєнних дій:

1.Свідоцтво про народження або інший документ, що посвідчує особу дитини.

2.Документ, що посвідчує особу заявника, якщо заяву подає родич дитини.

3.Документ, що підтверджує спорідненість з постраждалою дитиною.

4.Довідка про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (за наявності).

5.Паспорт-книжечка чи ID-карта (за наявності в дитини).

6.Витяг з реєстру територіальної громади (за наявності). Якщо його немає, доказом місця проживання може бути право власності дитини чи її батьків на нерухоме майно, свідоцтво про базову загальну середню освіту, або атестат про повну загальну середню освіту, або документ про професійно-технічну освіту, або табель успішності, або учнівський квиток, або медичні документи.

7.Виписки з медичного лікування чи після огляду дитини.

8.Копії таких документів: заяви про вчинення щодо дитини кримінального правопорушення, витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження, висновку експерта за результатами судової експертизи (за наявності), висновок оцінки потреб сім’ї, копія посвідчення з написом Посвідчення члена сім’ї загиблого, якщо дитина отримала статус, копії свідоцтва про смерть та документа, що підтверджує загибель особи внаслідок воєнних дій або поранення.

Рішення про присвоєння статусу дитина війни ухвалюється протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви. Її та надані документи розглядає комісія з питань захисту прав дитини.

Досягнення особою повноліття не є підставою для скасування статусу.

children_wars.jpg