Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Луцьк

18.12.2023 11:11

Апостиль: що варто знати?

6582afd028a11__03.jpg

Чимало українців в умовах повномасштабної війни мігрують за кордон у пошуках тимчасового захисту. Отож питання легалізації документів за кордоном та потреба перекладу іноземних документів в Україні виникає досить часто, зокрема, при наданні адміністративних послуг. Для спрощення цієї процедури використовується апостилювання.

Апостиль — міжнародний штамп, що засвідчує дійсність підписів, статусу осіб, печаток та проставляється на офіційних документах, виданих в установах і організаціях країни-учасника Гаазької конвенції, і не вимагає подальшого завірення чи легалізації, визнається офіційними органами всіх держав-учасниць Конвенції (перелік держав: https://bit.ly/3FzMheu ).

Може ставитись на такі документи:

  • свідоцтва, що видаються органами ДРАЦС: про народження або смерть, шлюб чи його розірвання, усиновлення дитини, зміну імені тощо;
  •  нотаріальні документи;
  •  судові рішення;
  •  документи про освіту;
  •  інші офіційні документи.

Апостиль на офіційних українських документах ставиться виключно на території України. Тобто, ви не зможете проставити апостиль на українські документи в українських посольствах чи консульствах за кордоном.

Куди звертатися для апостилювання?

✅Міністерство юстиції ставить апостиль на документах, що видаються органами юстиції, судами, державними архівними установами, органами виконання покарань та пробації; а також на документах, що оформляються нотаріусами України

✅Міністерство освіти та науки ставить апостиль на офіційних документах, виданих цим міністерством, а також територіальними органами, закладами освіти, підприємствами, установами й організаціями, які надають послуги у сфері освіти і науки або провадять іншу діяльність, пов’язану з наданням таких послуг.

✅Державна міграційна служба ставить апостиль на документах, що видаються цією службою, її територіальними та територіальними підрозділами, що стосуються сфери міграції.

Апостиль не проставляється на:

  • оригіналах паспортних документів, військових квитків, трудових книжок, дозволів на носіння зброї, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів (технічних паспортів), посвідчень особи;
  • оригіналах, копіях (фотокопіях) нормативно-правових актів, роз’яснень та правових висновків щодо їх застосування, документах, що мають характер листування.

Проте, такі документи можуть бути прийняті для апостилювання у вигляді копій (фотокопій), засвідчених у нотаріальному порядку.

НЕ апостилюють оригінали офіційних документів, виданих установами колишніх союзних республік у складі СРСР.