Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Луцьк

19.02.2024 11:42

Чи варто ламінувати офіційні документи?

65d322fac1eba__Q5gtDm2y2TUpzYsej6xo.png

Чи можна ламінувати офіційні документи? Це питання часто турбує тих, хто хоче зберегти важливі документи в ідеальному стані, запобігти їх намоканню, вигорянню чи пошкодженню.

Законодавчої заборони на ламінування документів в Україні немає. Однак закон зобов’язує держоргани, нотаріусів, реєстраторів та інші організації працювати виключно з оригіналами документів. Експертизу справжності ламінованого документа провести неможливо.

Питання до ламінованих документів може виникнути при перетині кордону у міграційної служби або прикордонників - обґрунтовано можуть вимагати подання замість них оригіналу.

А ще на ламінованому документі не можна поставити штамп апостилю, поставити необхідні відмітки, якщо є така необхідність, зробити виправлення, внести зміни та доповнення. Для прикладу, апостиль ставиться на свідоцтвах про народження та реєстрацію шлюбу, щоб вони мали юридичну силу за кордоном. На ламінованому документі неможливо поставити цей штамп чи інші важливі відмітки.

Нотаріус приймає в роботу лише такі заламіновані документи, ламінування яких прямо передбачено чинним законодавством (посвідчення водія; свідоцтво про реєстрацію ТЗ; пенсійне посвідчення; диплом про отримання освіти).

Обмеження також не стосується документів, які відразу виготовлені з полімеру: ID-картка; посвідчення водія; міжнародне посвідчення водія та ін.

Тож рекомендуємо бережно ставитись до офіційних документів та уникати їх ламінування!